Rólam

Ambrus József vagyok, több mint harminc éve forgatom ízes tollam.

Gyergyószentmiklóson születtem 1966 február 14 én. Már fiatalon több újságban megjelentek verseim, de verseskötetről, még álmodni sem merem, de az idők múlásával megtört a jég. Felháborodás, irónia, sok- sok fájdalom, magyarságtudat jelentek meg verseimben. A világot akartam megváltani, de rájöttem, hogy egyedül nem megy, és támogatóim nincsenek….

Köteteimben a világ impulzusait, az ismeretlen látomásokat próbálom lírai köntösbe öltözetni, fanyar, vagy üdítő ízekkel. Egyedi pontokat, foszlányokat, emlékeket, szerepjátékokat keresek vizuális eszmefuttatásomban. Naponta szeretném csábítgatni a nézőket, olvasókat.

Életrajzom

Ambrus József költő, Budapesten él. 1966. február 14- én született Gyergyószentmiklóson, majd Magyarországra költözött.

Tagja a Váci Mihály Irodalmi Körnek, a Szabolcsi Írótábornak és az Erzsébetvárosi Irodalmi Esték szellemi műhelyének. Első versei a kolozsvári Utunk folyóiratban jelentek meg. Majd - hosszú hallgatás után - több antológia közölte írásait. Újabban a Kelet Felől című irodalmi, művészeti és társadalomtudományi folyóirat, valamint az Arcok és énekek antológia (2013) közölték verseit.

Megjelent könyvei:

  • Férfi ének (2012)
  • Kifosztott szépség (2013)
  • Golgotavirág (2014)

Harmadik kötete - Golgotavirág - folytatja a személyesség és a sors közvetlen élményeinek megörökítését, illetve azok elemzését. Szintézisre törekvő összegzéseiben mindig a család, a szeretet, a szűkebb és tágabb értelemben vett közösség kap legnagyobb hangsúlyt. Költői nyelvéből is a béke, a békés egymás mellett élés grammatikáját érezhetjük.A kiegyensúlyozott létezésre való törekvés, egy szebb világ áhítása igazán rokonszenves emberi és költői magatartás. Ahogyan a könyv címe is jelzi - Golgotavirág -, az emlék terheinek cipelése, megszenvedése fölvillantja a virág képét, szimbólumát, az egyetlen reményt is.

A következő években több verseskötete jelent meg:

  • AZ ÉLET BOLONDJA, 2015
  • EGY MARÉK SZERENÁD 2016
  • TÖRÉKENY TEKINTET 2019

Több tucat antológia közölte verseit.

További információk: Wikipedia