Rólam

Ambrus József vagyok, több mint harminc éve forgatom ízes tollam.

Gyergyószentmiklóson születtem 1966 február 14 én. Már fiatalon több újságban megjelentek verseim, de verseskötetről, még álmodni sem merem, de az idők múlásával megtört a jég. Felháborodás, irónia, sok- sok fájdalom, magyarságtudat jelentek meg verseimben. A világot akartam megváltani, de rájöttem, hogy egyedül nem megy, és támogatóim nincsenek….

Köteteimben a világ impulzusait, az ismeretlen látomásokat próbálom lírai köntösbe öltözetni, fanyar, vagy üdítő ízekkel. Egyedi pontokat, foszlányokat, emlékeket, szerepjátékokat keresek vizuális eszmefuttatásomban. Naponta szeretném csábítgatni a nézőket, olvasókat.

Életrajzom

Székelyföldön születtem Gyergyószentmiklóson (1966).
A Szegedi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karán diplomáztam.
Első versem a (16 évesen) Kolozsvári Utunk c. irodalmi folyóiratban jelent meg. Ezt követően, helyi lapokban, és antológiákban publikáltam. Sokáig csak a fiókom őrizte verseim, de egyszer csak kinyílt a fiók.

Nyolc verseskötetem jelent meg:

  • Férfiének 2012
  • Kifosztott szépség 2013
  • Golgotavirág 2014
  • Az élet bolondja 2015
  • Egy marék szerenád 2016
  • Törékeny tekintet 2019
  • Egyedül Európában 2020
  • Levegő vére 2022

és napokon belül megjelenik az új verseskötetem: 2023 – FOLYÉKONY LABIRINTUS CÍMMEL…Több irodalmi lap közölte írásaim: Agria, Nyugatplusz, Holnap Magazin, Hepehupa, Garabontziás, Magyar Múzsa, Előretolt Helyőrség, Partium, Fedél Nélkül, Holnap Magazin, Alkotó, és sok más.

Több online oldalon jelennek meg rendszeresen írásaim.

Szerepeltem a Kossuth rádióban, a Kanadai Magyar Rádióban (Toronto), Marosvásárhelyi Rádióban, Club rádióban, Mária rádióban, Gyergyószentmiklósi rádióban, és a Fény tv- ben stb.

Néhány irodalmi díj ami említésre méltó: 2012 – ben Irodalmi Emlékdíj, - Fair Play díj, József Attila pályázaton, - Dugonics András Irodalmi díj 2020, - Magyar Művészeti Akadémia zsűri különdíja 2021, - Mécs László Irodalmi Díj 2021, Kárpátaljai Mitracsek Díj, Beregszász 2021, - Kláris irodalmi-kulturális folyóirat nívódíja 2022, Felvidéki Alkotók Egyesülete elismerő oklevél 2022, - Maradok, Vers, Dal, pályázatán első helyezés 2022, - Jelek 2022 Irodalmi Pályázatán Közönségdíj, - Költészetnapi oklevél 2022, - ben - egy Irodalmi csoportban az ÉV KÖLTŐJE DÍJ - 2022 és számos kitüntetés, online elismerés. 2021 - től tagja vagyok a magyar PEN CLUBNAK !

Több tucat online irodalmi körnek, és csoportnak tagja vagyok, és én is üzemeltetek irodalmi csoportot…VERSAKADÉMIA, és TEHETSÉGES KORTÁRS KÖLTŐK FÓRUMA, látogass el hozzám, Google, Facebook, bőven akad olvasnivaló, verseimmel, könyveimmel kapcsolatban, stb..

Jövőre nézve is több könyvet tervezek kiadni, - no de ezekről majd a maga idejében… Még sok ötlet lapul bennem ikatatlanul….

Kellemes időtöltést, és olvasást!

Üdvözlettel: Ambrus József